Interview Bert Pauli


“Als je kunt delen, kun je ook gemakkelijk vermenigvuldigen”

Het begint al bij het opstellen voor het interview: Bert Pauli’s trots op Brabants vakmanschap. “Is dat een echte Canon-camera?” De cameraman antwoordt bevestigend.“Je weet waar de beste tv-camera’s van de wereld gemaakt worden, hè?” Het is even stil. “In Breda. Bij het bedrijf Grass Valley. Die heeft samen met Canon eigenlijk de hele wereldmarkt in handen. Zij kunnen zeggen dat negen van de honderd tv-uitzendingen in de wereld met hun apparatuur gemaakt wordt. In Breda, Grass Valley. Ja, zo gaat dat.”


Bert Pauli is met recht trots op ‘zijn’ provincie Noord-Brabant. Al sinds 2011 is hij gedeputeerde Economie en Internationalisering bij de provincie. Pauli heeft al een lange carrière als ondernemer achter de rug. Sinds 2007 zit hij in de politiek.
“Het ondernemerschap heeft een positieve invloed op hoe ik politiek bedrijf. We leven in een tijd waarin je moet proberen dingen te initiëren, dingen in gang moet proberen te brengen. Daar kun je een ondernemersinsteek bij gebruiken.”


In het grote provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch vertelt Pauli enthousiast over de geschiedenis en toekomst van AM&TS. “Tien jaar is natuurlijk de opmaat tot hopelijk nog heel veel succes de komende jaren. Tijdens mijn eerste bezoek aan AM&TS, had ik geen idee wat daar gebeurde. Maar die vliegtuigen die daar staan, dat is net een jongensdroom. AM&TS heeft een prachtig fundament neergelegd, juist op een cruciaal moment. Wie had ooit gedacht dat we de F-35 naar Nederland zouden halen? En vooral het motorenonderhoud.”


Nog lang niet klaar

Pauli kondigde vorig jaar al aan dat hij in 2019 het gedeputeerde-stokje overdraagt, maar in alles wat hij vertelt, klinkt door dat zijn taak er nog niet opzit. Net voordat hij aan dit interview begon, kwam hij uit een overleg met topondernemers over het tekort aan technisch personeel. En wanneer we klaar zijn met het interview vertelt de gepassioneerde man over zijn wereldwijde werkbezoeken, van de High Tech Campus in Eindhoven tot de Chinese provincie Jiangsu waar het Brabantse Philips dertig jaar geleden begon met het produceren van beeldbuizen. Alles aan deze man straalt verbinding uit.


“Ik zie zoveel grote kansen voor het luchtvaartonderwijs de komende jaren, met name door verbinding met andere sectoren. Denk bijvoorbeeld eens aan fotonica: hoe kunnen we licht gebruiken in plaats van elektronen om voor nieuwe energie te zorgen? Maar denk ook aan composieten en andere hybride materialen.


Als ik over tien jaar terugkom bij Aviolanda in Woensdrecht hoop ik dat het een fantastische campus geworden is met natuurlijk opleidingen van AM&TS, waar universiteiten bij betrokken zijn. Ik hoop op een broedplaats voor jonge, startende ondernemers. Ik hoop dat daar veel bedrijven gevestigd zijn en dat er vooral een innige, open samenwerking komt tussen Defensie en het bedrijfsleven. Dat heeft Defensie hard nodig, dat heeft het bedrijfsleven hard nodig.”Kwetsbaar samenwerken

Defensie zit middenin de transitie naar de vijfde generatie Luchtmacht. Dat is een transitie vol ingrijpende veranderingen waarin innovaties razendsnel gaan. Pauli zegt: “Dan kun je twee dingen doen: je kunt proberen van alles zelf te ontwikkelen. Dat kost heel veel mankracht en tijd én je moet nog maar hopen dat je met de juiste dingen bezig bent.

Een andere mogelijkheid is dat je kijkt naar de ontwikkelingen in het bedrijfsleven om daar, door samen te werken, sneller van te profiteren. Defensie en het bedrijfsleven willen samen met heel veel nieuwe, innovatieve oplossingen komen. We hebben het over digitalisering, nieuwe materialen en efficiënter onderhoud. Ik vind dat revolutionair van Defensie.

Veiligheid staat bij defensie bij uitstek voorop. Als je dan je deuren opent door te samenwerken met het bedrijfsleven, stel je je kwetsbaar op. Dat vind ik een heel knappe prestatie.”


“Wij zeggen altijd in deze provincie – en dan houd ik op want je gooit er bij mij een kwartje in en er komt voor een gulden uit – als je kunt delen, kun je ook makkelijker vermenigvuldigen. Door deze samenwerking aan te moedigen, kunnen we eigenlijk met minder geld, met minder tijd, sneller met nieuwe innovaties naar de markt. Dat gaan we samen realiseren.”

Ja, hou mij op de hoogte!

Blijf op de hoogte van alles wat er speelt rondom het 10-jarig jubileum van AM&TS.